Keramikkonst idag

Keramikkonsten lever och frodas i Sverige än idag. Många konstnärer arbetar på nya sätt med lera som material och utforskar keramikens gränser. Andra konstnärer jobbar med keramikens traditioner i ryggen som utbildade keramiker i grund och botten. En del arbetar fritt med leran som ett uttrycksmedium för sina idéer. Här presenteras två av våra mest kända keramiker under 1900-talet fram till idag.

Zandra Ahl

Zandra Ahl är född 1975 och är kanske mest berömd för att ha arbetat med att ifrågasätta normerna kring vad som är fint och fult i den moderna konsten. Hennes examensarbete från Konstfack 1999 blev mycket omtalat och var en serie keramik med mycket rosa färg och glitter. Hon har blivit omnämnd som antimodernist tillsammans med designduon Uglycute och konsthantverkaren Lagombra som alla har ifrågasatt normer kring fint och fult samt hantverkets ramar. Zandra Ahl har varit professor på keramiklinjen på konstfack och även varit rektor på Beckmans designhögskola. Hon har arbetat med såväl keramik som glas i sin konst. Det finns fem objekt av Zandra Ahl i Nationalmuseums samlingar, däribland vasen “Kasslervas” som är friblåst glas i ljusrosa färg och med ett metallnät som för tankarna till det nät som används till charkprodukten kassler.

Signe Persson-Melin

Signe Persson-Melin är född 1925 och är en svensk formgivare som främst arbetar med glas och keramik. Hon är kanske mest uppskattad och berömd för sina vardagligt vackra föremål som har enkla och funktionella former. Föremålens form känns ofta igen från svenska hem. Hon jobbade under många år som formgivare på Boda glasbruk men hon har också jobbat på Höganäs keramikfabrik och ett antal andra fabriker. Hon har gjort flera offentliga konstverk, däribland en över hundra meter lång keramikvägg på T-centralen och en altarskärm i stengods i Trönö kyrka i Gävleborgs län. Bland Nationalmuseums föremål finns bland annat flera tekannor med lock i oglaserat stengods.