Skapa din egen konst i keramik

Intresset för konst och keramik växer. Det är många som tittar på Antikrundan och ser det fantastiska hantverket och får en längtan att själva skapa vackra föremål. Om du tillhör dem som inte bara vill köpa konst, utan också skapa egen konst, är en kurs i keramik den perfekta lösningen.

Keramik

Människan har i flera tusen år drejat och bränt lera för att skapa praktiskaföremål för hemmet. I början var föremålen främst för praktiskt bruk, men allt eftersom hantverket utvecklades, övergick det också till att vara en konstform. Idén är enkel: bearbeta lera, forma den och sedan bränna föremålet. Att skapa vacker keramik är självklart mycket svårare.

Keramikkurser

Över hela landet finns det kurser i keramik. Då får du möjlighet att lära dig allt om konstformen från början. Eftersom drejning är en praktisk konst, är det bäst att också gå en kurs med en lärare. För att skapa vacker keramik måste man först bearbeta leran, knåda ur alla bubblor, och bara det är en konst i sig! Det finns också olika slags tekniker att lära sig för att kunna skapa olika föremål: ett sätt för att skapa ett fat i keramik, en annan för att göra en skål eller vacker urna.

Du får också lära dig hur du ska torka och bränna keramiken på rätt sätt; rätt temperatur för rätt föremål. Efter att ett föremål har bränts, kan man också glasera den och göra konstföremålet än mer personligt.

Genom att skapa egna konstföremål i keramik, får du inte bara mycket personlig glädje, utan också vackra föremål att ge bort. Det är något särskilt att få ett föremål som en vän lagt ner tid på och skapat. Föremål i keramik har också ett praktiskt värde: ett vackert fruktfat, en stor tekopp, ja, bara fantasin sätter gränser. Samtidigt som du skapar konst för idag, hjälper du också den historiska konstarten att överleva till framtida generationer.